Algemene Tuintips

De meeste beplanting die wij toepassen in de subtropische tuin is gewend aan (langdurige) droogte of komt uit hoger gelegen gebieden.  Staand water bij de wortels wordt over het algemeen niet op prijs gesteld. Mocht uw tuin in de winter of na flinke regenval voor een langere periode zeer nat blijven dan is het advies om te gaan werken met verhoogde borders. Vanzelfsprekend dient hier bij het ontwerp van de tuin of border rekening mee gehouden te worden.

De grondsamenstelling speelt ook een belangrijke factor, op zware kleigrond of leem kan het water maar moeilijk wegzakken. In dit geval dient de grond verbeterd te worden door bv zand toe te voegen. Alles met het doel om overtollig water snel in de ondergrond te laten zakken want...

'Sproeien bij droogte is gemakkelijker dan overtollig water weghalen'

Onze toegepaste Hedychiums en Canna's zijn winterhard, echter indien zij in de winter "onder water" staan dan geef ik ze weinig kans. Indien ze hoger in de border staan èn in het begin van de winter afgedekt worden met hun eigen blad dan staan ze letterlijk hoog en droog en zullen ze prima kunnen overwinteren in de volle grond.

De standplaats van een plant of boom is in veel gevallen doorslaggevend. Een Eucalyptus wortelt oppervlakkig, is de bodem verzadigd dan verliest deze zijn stevigheid en kan de boom tijdens een storm gemakkelijk omvallen, dat de Eucalyptus bladhoudend is, werkt ook nog eens in z'n nadeel.

Door te "spelen" met hoogtes, ontstaan er ook plekken die kunnen fungeren als tijdelijke wateropslag (zoals een WADI , Water Afvoer Drainage en Infiltratie). In de (of aan de rand van de) WADI kunnen we ook weer waterminnende planten toepassen.  

Bemesten

Het lijkt zo simpel... bemest je tuin 2x  per jaar en je bent klaar. Helaas was het maar zo, veel planten hebben specifieke wensen. De ene verdraagt geen kalk, de ander verlangt een zure grond. een bananenplant is een veelvraat en een ander wil liever op een schrale grond staan.

Om het simpel te houden bemest ik alle borders begin maart met een kippenmestkorrel. Toegegeven kippenmestkorrel bevat niet overdreven veel voedingstoffen maar is ook een bodemverbeteraar. Waarom 1 maart? Dan hebben de voedingstoffen ruim de tijd om vrij te komen en om opgenomen te kunnen worden door de plant. Begin juli krijgen de borders weer een kippenmest gift. Kunstmest raad ik af, het maakt de planten door de groeispurt fragiel en vatbaar.

'Buiten twee  kippenmest giften om doe ik niets behalve opletten'

Je kunt natuurlijk vrij snel zien of een plant het naar z'n zin heeft of niet. Een plant die niet tevreden oogt is extra vatbaar voor ziektes  (bv schimmels of bladluis). Onderneem dan wel actie anders kun je de plant zomaar kwijtraken. Check nog eens waar de plant behoefte aan heeft: zure, arme, rijke, kalkhoudende grond of staat ie te nat, te droog, te zonnig. 

Verplaatsen kan een optie zijn maar het toedienen van de juiste (mest)stoffen kan ook tot een prima resultaat leiden. Bij vergeling van het blad van bladsierplanten grijp ik in door bv turf aan te brengen rond de stam of een plant wat voeding met extra ijzer/magnesium te geven.

Bij bomen is het verhaal anders, deze hebben een flink wortelgestel (om te blijven staan) en kunnen over het algemeen prima zelf hun voedingstoffen vinden. Ga een boom dus niet bemesten met van alles en nog wat. Sommige bomen (bv de Albizia) hebben zelfs een hekel aan mest, de schors van de boom is niet in staat om snel mee te groeien met de omvang van de stam, het gevolg is scheuren in de schors. Je kunt wel raden dat schimmels dan vrij toegang hebben, wat vaak het einde betekent.

'Probeer vocht vast te houden in je tuin'

Een regenpijp loskoppelen (voor het vullen van een regenton of  WADI) is een prima idee om het gevallen water in je tuin te houden. Zelf bedek ik alle borders met 2 á 3 centimeter houtsnippers. Dit heeft een aantal voordelen:

1. De snippers houden het vocht vast, de ondergrond droogt dus niet zo snel uit;

2. Houtsnippers verteren langzaam en zorgen voor een gezond bodemleven;

3. Houtsnippers zullen onkruid groei voorkomen.

Zijn er ook nadelen aan de snippers? Ja, de vogels gaan graag op zoek naar lekkernijen onder de snippers en maken er soms een rommeltje van. Maar goed, persoonlijk vind ik de voordelen veel interessanter.

Tip: Franse boomschors is mooi maar duur en verteert zeer langzaam, de "gewone" houtsnippers zijn veel goedkoper maar ook sneller verdwenen in de ondergrond. Mocht je een grote tuin hebben, dan scheelt het flink in de kosten  om de snippers los te laten storten, met een sneeuwschep liggen de snippers snel op hun plek.

Vragen? Bel of stuur een mailtje

© 2023 - 2024 www.subtropischtuinieren.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel